Warmte-koudesysteem: onderhoudsvrij en comfortabel

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd door een cv-ketel op aardgas. In Nieuwveense Landen is er geen aardgasnet. Hier worden woningen namelijk aangesloten op een collectief warmte-koudesysteem van MeppelEnergie. Dat werkt net zo goed en biedt bovendien meer comfort. In plaats van een cv-ketel, is er een afgifteset in de meterkast.

Zo werkt het

Vanuit de centrale installatie in de wijk wordt met ondergrondse leidingen warm water naar de afgifteset in uw woning getransporteerd. Via de warmtewisselaar in de afgifteset wordt de warmte overgedragen aan de verwarmingsinstallatie en de warmwatervoorziening in uw woning. Als het water in het systeem zijn warmte via de warmtewisselaar heeft afgestaan aan uw verwarming of warmwatervoorziening, gaat het via een retourleiding terug naar de centrale installatie. Hier verwarmen we het water weer.

Comfortkoeling

Een groot bijkomend voordeel van het collectief warmte-koudesysteem is dat u uw huis ’s zomers kunt koelen met comfortkoeling. In plaats van warm water, stroomt er koud water door het verwarmingssysteem. De binnentemperatuur blijft dan op warme dagen een paar graden lager dan de buitentemperatuur. Dat zorgt voor een aangenaam en comfortabel klimaat in uw woning, maar kan niet worden gezien als een aircosysteem.
Koelen is ’s zomers automatisch beschikbaar. Daarnaast blijft het mogelijk om op een koude zomerdag uw huis gewoon te verwarmen.

Toekomstgericht

Het collectief warmte-koudesysteem maakt het mogelijk om duurzame warmtebronnen toe te passen. Bijvoorbeeld om lokaal opgewekte duurzame energie te gebruiken.
De huizen in Nieuwveense Landen worden niet allemaal tegelijk gebouwd, maar in fasen. Vandaar dat het warmte-koudesysteem ook meegroeit met de wijk. Het doel is om de CO2 uitstoot fors te verminderen en daarmee bij te dragen aan een beter milieu.

Aansluitvoorwaarden

Laat u zelf een huis bouwen? Vraag MeppelEnergie om de aansluitvoorwaarden, u weet dan zeker dat uw huis op de juiste manier wordt aangesloten op het collectief warmte-koudesysteem.