Afgifteset voor verwarming en warmwater

Vanuit de centrale installatie in de wijk wordt met ondergrondse leidingen warm water naar de afgifteset in uw woning getransporteerd. Dat wordt via de warmtewisselaar in de afgifteset overgedragen aan het water in uw verwarmingssysteem en aan de warmwatervoorziening.

Afgifteset

Zodra u de thermostaat hoger zet, stroomt er warm water uit het systeem door de afgifteset. Ook het water van de verwarming stroomt door de afgifteset. Hierdoor wordt het water in de verwarming warmer en wordt het in huis aangenaam warm. De afgifteset heeft zo gezien eenzelfde functie als de verwarmingsketel in een traditionele installatie. Het water in het verwarmingssysteem krijgt een temperatuur van ongeveer 40 graden. Het afgekoelde systeemwater gaat via een retourleiding terug naar de centrale installatie. Hier verwarmen we het water weer.

Warmwatersysteem

Het warmwatersysteem werkt op dezelfde manier. Als u de warmwaterkraan opendraait stroomt er koud leidingwater langs de warmtewisselaar. Daardoor warmt het razendsnel op en hebt u warm water voor gebruik in douche, bad of keuken.

Comfortkoeling

’s Zomers kunt u gebruikmaken van comfortkoeling. Ook dat werkt via de thermostaat. Als u die laag zet (of in sommige gevallen op koelstand zet), stroomt er koud water door het verwarmingssysteem in uw woning. Dat brengt op warme dagen de temperatuur prettig enkele graden naar beneden ten opzichte van de buitentemperatuur. De verwarming blijft ook dan ’gewoon’ beschikbaar.

Onderhoud

De afgifteset is eigendom van MeppelEnergie. MeppelEnergie zorgt voor het beheer en onderhoud en zorgt ervoor dat het collectief warmte-koudesysteem optimaal functioneert. Wat u betaalt? Dat leest u bij tarieven.